Mer än golf

Tjörn ligger i hjärtat av Bohuslän. Du hittar ön på kustaxeln mellan Oslo och Köpenhamn. Det storslagna natur- och kulturlandskapet ligger runt hörnet och här finns ett rikt utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. Sommartid präglas Tjörn av sol, bad och salta vindar. Här finns allt från isolerade vikar till barnvänliga och handikappanpassade stränder. Tjörn har flera sevärda historiska platser och byggnader. Läs om vad som händer på Tjörn HÄR

Nordiska Akvarellmusséet

Här kan du möta den internationella konstens intressantaste företrädare eller klassisk akvarell. En mötesplats anpassat till en verksamhet kring konst, kultur, natur och människor.

Hemsida

Sundsby Säteri

Gården är mest känt för Margareta Huitfeldt, som flyttade dit 1635. Margareta blev änka 1651. Hon testamenterade sina gods, bestående av alla ägor kring Sundsby säteri och Åby säteri i norra Bohuslän, till en stipendiestiftelse som skulle hjälpa ungdomar från Bohuslän att läsa till präst vid Göteborgs gymnasium. Resultatet av donationen, den näst största som gjorts i Sverige, blev Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

Huvudbyggnaden från medeltiden brann ner 1720 och återuppfördes 1787. Byggnadsarkeologiska undersökningar i de gamla källarna pågår varje sommar och har gett spännande, nya kunskaper om ännu äldre byggnader som funnits här. Allmänheten är välkommen att besöka utgrävningarna.

Hemsida

Pater Noster

Pater Noster är en heidenstamfyr som står på Hamneskär, ett av Pater Noster-skären, i Klädesholmens socken i södra Bohuslän, inte långt från Rönnäng i Tjörns kommun. Pater Noster byggdes 1868 och tjänstgjorde fram till 1977, då den ersattes av Hätteberget. I juli 2002 lyftes Pater Noster från sitt fundament och flyttades till f.d. Götaverkens lokaler i Arendal i västra Göteborg. Efter omfattande restaureringsarbeten kunde fyren lyftas tillbaka till sin ursprungliga plats på Hamneskär den 4 juli 2007. Fyrljuset tändes igen den 26 september 2007. Fyrens och skärens namn syftar på bönen ”Fader Vår” som på latin börjar med orden ”Pater noster...”.

Hemsida

Restaurang Vatten

Vatten och akvarellmuseet. Vatten gourmet & café är en del av nordiska akvarellmuseet.

Dimman lättar, havet vaknar, solen föder en ny dag.
Det lilla kluckandet mot stenarna i vattenbrynet, dyningarnas dova dån ute till havs.
Dunket av en fiskebåt.
Doften av tången, fisken och det salta vattnet.
Och så alla smaker av allt det goda.

Hemsida

Skonaren Atene Skärhamn

Genom att bevara och bruka skonaren Atene vill föreningen M/S Atene bevara och utveckla segeltraditionen. Vårt mål är att ge ungdomar och vuxna en chans att uppleva sjömanskap i flera dimensioner - visa hänsyn, känna gemenskap och få kunskap i navigation och segling samt uppleva kust och hav.

Atene är i mycket gott skick och väl lämpad för seglingsutbildning och lägerskolor. Fartyget besiktigas varje år av Sjöfartsverket. Ombord finns nödvändig säkerhetsutrustning och en toppmodern navigationsutrustning.

Hemsida

Pilane gravfält

I detta levande jordbrukslandskap finns boplatser från stenåldern, gravar från järnåldern och modern konst. Sedan 2007 visas varje sommar modern skulptur i det forntida landskapet. Kända konstnärer från hela världen medverkar i utställningen som förändras varje år.

Betande får håller markerna öppna. På vägen från parkeringsplatsen till gravfältet passerar man en gammal skalgrustäkt. Hit upp nådde havet för 10 000 år sedan, då villkoren var gynnsamma för musslor och snäckor. Här finns också många kalkälskande växter som vildlin, grusbräcka, väddklint och många andra arter

Hemsida

Eller bara njuta av havet

Vill du veta mer, gå in på kommunens hemsida eller södra bohusläns turistsida.